paullotberg.blogg.se

2017-04-29
23:03:31

Tiggeriet - Tänk om det var du.

Stoppa tiggeriet - vems förtjänst?

Jag såg en debatt om tiggeriet igår morse. Blir tvungen att skriva något om det.
Debatten hade förstås två sidor.
Den ena sidan tyckte att tiggeriet ska få finnas, som det är. 
Den andra sidan tyckte att tiggeriet ska förbjudas, och hänvisade till ett norskt granskningsprogram som framlade att det pågår knarkhandel och prostitution i den världen.

Japp. Och det köper jag förstås. Det pågår garanterat. Det visar ju granskningen.

Men min bild av det hela är inte helt lika solklar som motståndssidan. Jag är övertygad om att det pågår, men inte i ALLA fall, och inte i de FLESTA fall.
Det betyder å andra sidan absolut inte att det är rimligt och OK, och att man ska blunda för det. Absolut inte. I de fall där det sker måste man vidta åtgärder omedelbart och se till att det stoppas.

Men låt oss titta på de människor där det INTE är så. 
Här pratar vi om människor, ofta de redan utsatta Romerna, ofta illegala invandrare som flytt land och rike, hamnat i Sverige, kan inte söka socialtjänsten, har inte en säng att sova i. 
De sitter där med sin sopsäck fulla av gamla otvättade kläder, någon kudde och ett gammalt täcke. När solen går ner lägger de sig i en hiss någonstans för att klara natten. 

Och som en instickare. Det där "de är egentligen millionärer"...  alltså... lägg bara ner.
Inte hade du satt dig där utanför Willys och sträckt ut handen, i illaluktande kläder, med en sopsäck bredvid, i 15 minusgrader... om du hade det gott ställt. På riktigt? Det finns ju inte på kartan.

Right?

Det här handlar om människor utan papper som inte har någon annan lösning för försörjning än att sträcka ut sin hand till dig, eller i vissa fall sälja sig själva, eller droger. De som sitter där har det inte som du och jag. De kronor du ger dem, får deras dag att fungera, får dem att kunna köpa något halvdant att äta. Inte sällan har jag sett dem köpa energidryck, bröd, choklad - saker med mycket energi.
Ja, därför att de måste hålla ut...

Men...

Tillbaks till sakfrågan. Ska det förbjudas?

Om vi nu tänker på de fall där droger och prostitution förekommer. Om tiggeriet förbjuds så försvinner det? Är det det som är tanken?

Eller.

Om det förbjuds.
Blir det då bara så att de som inte har någonting, som faktiskt bara lever på dina mynt, förlorar den enda lilla inkomsten som få deras liv att kunna rulla, och istället måste hitta en annan väg att försörja sig... genom vad? Droger? Prostitution? Har vi då helt enkelt tagit bort alla lagliga vägar att försörja sig och kastat in dem i ett vakum av omöjlighet?

Och de som faktiskt hamnat på fel väg, tror du att de som sysslar med dessa saker helt plötsligt vinner på lotto? 
Nej, de kommer finna andra platser, andra vägar att göra samma sak. Ja, men därför att anledningen till att de gjorde det var ju för att det inte fanns någon annan väg att få en inkomst. 

Nej, men det är såklart inte OK. De som idag sysslar med droger och prostitution. De ska vi ta ansvar för och lagstadja. Där brott förekommer ska vi ingripa, och göra vad vi kan för att ge dem ett annat liv. Så gott vi kan.

Men de som inte har något alls. Som lever vidare på grund av dig och mig, som vi kan tänka oss att skänka pantburkarna till istället för automaten, dem ska vi inte ta ifrån den enda lilla väg för fortsatt leverne som de har.

Låt hända att du tycker det är jobbigt att de sitter där och tigger VARENDA gång du ska in i en affär. Men de gör det inte för att de tycker det är roligt att irritera dig. De gör det för att de inte sett någon annan väg att kunna fortsätta leva. Och de har det redan tillräckligt illa.

Så den den lilla irritationen du känner, den är över när du tar bilen hem sen. Men deras verklighet finns kvar.

Tänk om det var du.